Lukupiiri Pääoma III:sta

Marxin veijaritarina pääoman seikkailuista kapitalismissa jatkuu syksyllä 2010. Pääoma-lukupiiri etenee postumiinisti julkaistuun kolmanteen niteeseen “Kapitalistisen tuotannon kokonaisprosessi”.

Miten käy pääoman? Kuinka lisäarvo muuttuu voitoiksi? Kuinka lisäarvon suhdeluku muuttuu voiton suhdeluvuksi? Mitä eroa on tuotantopääomalla, tavarapääomalla ja rahapääomalla? Entä ajaako voiton suhdeluvun laskutendenssi pääoman perikatoon?

Lukupiiriin ovat tervetulleita myös vasta-alkajat, vanhan kertaajat ja aikaisemmin Pääomansa kesken jättäneet. “Kolmosessa” lyödään kerraten pakettiin ykkösosan tuotanto ja kakkososan kierto. Ykkösosan käsitteistö on helppoa kerrata myös kakkososan alusta.

Lukupiiri kokoontuu ensimmäisen kerran perjantaina 26.9. klo 15:00 uudessa Kahvila Hertassa (Näsilinnankatu 22). Ensimmäiselle kerralle luetaan Friedrich Engelsin alkusanat (s. 7-29) ja sovitaan lukupiirin käytännönnöistä sekä tarkempi aikataulu.

Pääoman voi tutustua ensi alkuun englanniksi täältä: http://www.marxists.org/archive/marx/works/1894-c3/index.htm. Kirjaa löytyy rajoitetusti yliopiston kirjastolta, laitoskirjastoista sekä Metsosta, minkä lisäksi sitä voi yrittää metsästää divareista. Kirjaa voidaan tarpeen vaatiessa myös kopioida tai skannailla.

Tutustu aikaisempiin Marx-lukupiireihin täällä: http://marxpiiri.wordpress.com/

Yhteystiedot:

Antti Ronkainen
antti.ronkainen@uta.fi
040-7764204

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *