Louis Althusser ja strukturalistis-marxilainen ajattelu

Louis Althusser ja strukturalistis-marxilainen ajattelu:

ke 1.4.2015, klo 19.00, Pub Kahdet Kasvot, Kauppakatu 14, 33210 Tampere.

to 2.4., klo 18.00, Porin Opiskelijatalo, Antinkatu 7, 28100 Pori.

althusser”Marxilaisuuden irrottaminen omasta historiallisesta kohtalostaan sijoittamalla se tieteiden alueelle kuusikymmentäluvun alussa oli keino pelastaa se nopealta hajoamiselta. (…) Althusser tarjosi antikoloniaalisen kamppailun karkaisemalle aktivistisukupolvelle innostavan haasteen herättää henkiin tieteellinen marxilaisuus, josta olisi puhdistettu siihen vetoavien järjestelmien kuonat.” (François Dosse: Strukturalismin historia osa 1, s. 346–47.)

Louis Althusser oli strukturalisti, marxisti ja kommunisti. Usein hänet tunnetaan sitaattien ja toisen käden lähteiden kautta, jotka ovat irrallaan intellektuaalisesta ja poliittisesta kontekstista. Althusserin ja hänen oppilaidensa aikaansaama ranskalainen ”paluu Marxiin” tapahtui 1960-luvulla strukturalismin aikakaudella ja eurokommunismin piirissä. Se aktivoitui niin ranskalaisen puoluekommunismin (PCF) kuin marxilaisen filosofian kritiikissä. Luennossani käsittelen mm. ”Marxin puolesta” ja ”Pääomaa lukiessa” teoksia, jotka tekivät Althusserista ja hänen seuraajistaan kuuluisia. Lisäksi esittelen otteita Ideologiset valtiokoneistot -teoksesta, joka on innoittanut opiskelijaradikaaleja sekä tulevia filosofisukupolvia. Althusseria myös kritisoitiin liiallisesta teoriasta ja siitä, ettei hän ottanut huomioon reaalisosialismin todellisuutta.

Mitä annettavaa strukturalistis-marxilaisella ajattelulla on nykyisessä konjunktuurissa, kun marxilainen ajattelu on jälleen nousussa talouskriisin seurauksena kolmenkymmenen vuoden hiljaiselon jälkeen?

Matti Kortesoja luennoi.

Avoin ja maksuton tilaisuus. Tervetuloa!

Tilaisuuden järjestävät:
Vihreä Puolue (ViPu), Kommunistinen nuorisoliitto, Tampereen yhteiskunnallinen opisto, Tampereen Piraattinuoret, Vihreä Elämänsuojelun liitto, Marxilainen yhteiskuntatieteen seura, Zeitgeist-liike Suomi, Kommunistien liitto ja Demokraattinen sivistysliitto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *